Kuchnie w biurze – na co zwrócić uwagę?

kuchnia w biurze

Kuchnia w biurze pewnością będzie się różniła od tej, którą każdy posiada w domu. Organizując pomieszczenie kuchenne, jego umeblowanie będzie przebiegało w inny sposób niż umeblowanie kuchni domowej, gdyż musi być przystosowane do wielu osób. Zatem zarówno ustawienie mebli, jak i wielkość wolnej powierzchni ma tutaj decydujące znaczenie. Co ważne, kuchnia w biurze nie musi być przystosowana do gotowania obiadów, zatem będzie pełniła nieco inną rolę niż standardowa kuchnia domowa. 

Zaprojektuj kuchnię w biurze dla wielu pracowników

Okazuje się, że są takie momenty, jak na przykład przerwa dla wszystkich pracowników, co powoduje, że wiele osób jednocześnie chce skorzystać z kuchni. Dobrze byłoby zapewnić dość duże pomieszczenie, które pozwoli na swobodne poruszanie się kilku – kilkunastu osób. Najlepiej zagospodarować miejsce na meble, szafki, zlewozmywak, lodówkę i sprzęty AGD, a w drugiej części pomieszczenia część jadalnianą, gdzie można spokojnie skonsumować posiłki. Kuchnia zakładowa powinna być wygodna i funkcjonalna. Zbyt duże zagęszczenie szafek czy sprzętu AGD, (jak np. ekspres do kawy blisko lodówki i zlewu) może powodować przepychanie się pracowników i dyskomfort w korzystaniu z kuchni.

kuchnia biurowa

Skromna kuchnia biurowa

Przygotuj kuchnię do pełnienia określonych funkcji

Główną różnicą kuchni biurowej jest jej przeznaczenie. W biurze nie gotuje się obiadów, dlatego zrezygnować warto z wyposażenia jej w zmywarkę, piekarnik, płytę grzewczą i wszelkie naczynia przeznaczone do gotowania. Ponieważ nie gotuje się, nie ma potrzeby zapewniania dużej powierzchni blatu, jest on w tym wypadku zbędny. W takiej kuchni głównie podgrzewa się już przygotowane posiłki, dlatego warto zadbać o wygodny dostęp do kuchenki mikrofalowej. W zależności od ilości pracowników mających dostęp do kuchni trzeba przemyśleć i ilość. Biuro mieszczące 15 i więcej pracowników powinno posiadać 2 lub 3 kuchenki mikrofalowe. Dobrze byłoby także wyposażyć kuchnię w ekspres do kawy, i tutaj lepiej sprawdzi się ekspres do zastosowań przemysłowych, spotykany najczęściej w kawiarniach. Powinien być łatwy w obsłudze. Duże znaczenie będzie miało także bogate wyposażenie w talerze, kubki, szklanki, sztućce, miski, filiżanki i inne naczynia.Duże kosze na śmieci, umożliwiające segregację odpadów także są obowiązkowym wyposażeniem kuchni biurze.

kuchnia w biurze

Duża kuchnia i jadalnia w miejscu pracy

Czy w biurze sprawdzi się kuchnia na wymiar?

W biurze nie ma konieczności kładzenia nacisku na wysoka estetykę w kuchni, tak jak ma to miejsce w domach. Jednak jeżeli właścicielowi biura zależy na zapewnieniu maksymalnej użyteczności kuchni i dostosowaniu jej do potrzeb określonej liczby pracowników, a ponadto zależy mu na wysokiej estetyce kuchni, powinien zdecydować się na kuchnię w biurze na zamówienie. Meble kuchenne na zamówienie w tym przypadku dadzą pewność, że zostanie ona zaprojektowane specjalnie pod pracowników i ich sprawnego korzystania z niej. Projektanci mebli kuchennych bazując na własnym doświadczeniu zaproponują rozwiązania, które w przyszłości będą miały wpływ na jakość korzystania z kuchni i sprawność przepływu użytkowników w momentach szczytowych, ja wspólna przerwa czy intensywne korzystanie z kuchni na kilka, kilkanaście minut przed rozpoczęciem pracy.